• Gespreid betalen via
 • Gratis verzending boven de €100
 • Gratis retourneren binnen 14 dagen

Tips Voor Samenspelen

Titel: Samen Spelen met de Handpan: Een Harmonieuze Gids

Introductie:

Samen spelen met de handpan is niet alleen een muzikale ervaring, maar ook een uiting van verbondenheid en harmonie. In deze blog gaan we dieper in op de kunst van het samen spelen met de handpan, delen we tips voor een vloeiende samensmelting van klanken en ontdekken we hoe je samen met anderen een unieke muzikale reis kunt beleven.

 1. Afstemmen op elkaars klankwereld: Het makkelijkste is om dezelfde toonsoorten te gebruiken! D Kurd speelt heel goed samen met D Kurd. Echter, het kan uitdagender zijn met een D mineur en een D majeur handpan, maar er zijn nog steeds noten die samen kunnen gaan. Bij de D Mineur is bijvoorbeeld de B een Bb en de F# een F, deze noten kunnen niet tegelijkertijd worden bespeeld. Het is een ontdekkingsreis om te zien welke noten wel samen gaan en welke niet. Een favoriete combinatie is de B Kurd (Mineur) en de D Ashakiran. Deze hebben verschillende toonladders maar delen dezelfde noten in een andere volgorde.
 2. Houdt het Simpel: Met een minimalistisch basisritme leg je de fundering van het samenspel. Hierdoor ontstaat ruimte voor de ander om zelf in te vullen. Een eenvoudig ritme biedt de mogelijkheid om te variëren, zoals het weglaten van percussieve tikjes of het spelen van enkele noten eromheen. Binnenkort komt er ook een cursus samenspelen beschikbaar.
 3. Creëer Structuur:J e kunt een structuur creëren door ritme en harmonie af te wisselen wanneer je rollen toekent. Houd een duidelijke maat aan, bijvoorbeeld 8 tellen. Door bijvoorbeeld 4 keer je ritme van 8 tellen te herhalen en dan van rol te wisselen, of 8 keer je ritme te herhalen, ontstaat er structuur en rust. Dit maakt het spelen plezierig en aangenaam om naar te luisteren.
 4. Let op Elkaar: Let op elkaar en volg elkaars dynamiek. Als de een zachter speelt, volg dan. Als de ander harder gaat, pas je volume aan. Speel met wie leidt en wie volgt, maar blijf vooral luisteren naar elkaar.
 5. Bouw Ruimte In: Het is van het grootste belang om met veel rust te spelen. Hierdoor behoud je ruimte om op specifieke momenten uit te bouwen en te improviseren. Een te druk spel maakt improviseren lastiger en bemoeilijkt het om boven de klanken uit te stijgen.
 6. Voeg Andere Instrumenten Toe: Experimenteer met het toevoegen van andere instrumenten aan jullie samenspel. Percussie-instrumenten, fluiten, of zelfs zang kunnen de handpanmuziek verrijken en nieuwe dimensies toevoegen aan jullie gezamenlijke geluid.
 7. Improvisatie: Improvisatie is een waardevolle manier om spontaniteit en creativiteit te omarmen. Hier zijn enkele tips voor samen improviseren met de handpan:
  • Luister Actief: Actief luisteren is de sleutel tot succesvolle improvisatie. Wees bewust van elkaars klanken en reageer op subtiele veranderingen in dynamiek en toonhoogte.
  • Ritmische Variatie: Experimenteer met ritmische variaties tijdens de improvisatie. Wissel tussen snelle en langzame ritmes, gebruik syncopen en rusten om de dynamiek te vergroten.
  • Call and Response: Neem de “call and response” techniek op in jullie improvisatie. Laat een persoon een kort muzikaal idee introduceren, en laat de ander reageren met een eigen unieke bijdrage. Dit werkt bijvoorbeeld erg goed als je ervoor kiest om elke laatste 2 of 4 tellen van een maat omste beurt te improviseren. Dan ga je om en om aan de beurt. Je kan hierin echt met elkaar spelen door elkaar na te doen maar telkens kleine veranderingen toe te passen.
  • Dynamiek en Crescendo: Bouw de intensiteit op gedurende de improvisatie. Begin zacht en ingetogen, en bouw geleidelijk aan op naar krachtigere en expressievere klanken. Je kan ook de improvisatie van de ander nadoen door bijvoorbeeld hetzelfde te spelen maar dan een andere manier van dynamiek en volume te gebruiken. Of juist de dynamiek over te nemen maar een ander notenspel.
  • Geef Elkaar Ruimte: Belangrijk is om elkaar de ruimte te geven. Vermijd overmatig spelen en laat stiltes toe, waardoor er ruimte ontstaat voor de impact van jullie noten.

  Improvisatie is een vaardigheid die wordt verfijnd met oefening en ervaring. Experimenteer, wees niet bang om risico’s te nemen, en geniet van het unieke karakter dat improvisatie aan jullie samenspel toevoegt.

Conclusie:

Samen spelen met de handpan is een ontdekkingsreis vol muzikale expressie en wederzijdse resonantie. Door af te stemmen, het simpel te houden, structuur te creëren, op elkaar te letten en ruimte te bouwen, kun je een betekenisvolle en harmonieuze samenwerking tot stand brengen. Laat de handpan jullie gids zijn naar een prachtige wereld van gezamenlijke creativiteit.

Winkelwagen