• Gespreid betalen via
 • Gratis verzending boven de €100
 • Gratis retourneren binnen 14 dagen

Veelgestelde vragen

Veel Gestelde Vragen over Handpannen

Over de handpan zelf

Als je dit leest, ben je al op de juiste plek! Wij begeleiden je graag van begin tot eind bij het proces van het vinden van de handpan die bij jou past. Er zullen ongetwijfeld veel vragen zijn over het instrument en de aanschaf ervan. In deze sectie streven we ernaar om alle mogelijke vragen te beantwoorden, met name de meest gestelde vragen die veel duidelijkheid zullen verschaffen. Mocht je desondanks nog vragen hebben, dan kun je contact met ons opnemen via e-mail, en we zullen je zo snel mogelijk te woord staan.

De kans is groot dat je dit instrument bent tegengekomen op internet, YouTube, social media of wellicht heb je iemand op straat zien spelen. Waarschijnlijk was je eerste gedachte: Wat is dit voor instrument? De handpan is het nieuwste volwaardige instrument dat in de afgelopen eeuwen is ontwikkeld. Het staat bekend om zijn unieke en betoverende geluid en is sinds het begin van de 21e eeuw wereldwijd in populariteit toegenomen. Hier zijn enkele kenmerken van de handpan die het instrument beschrijven:

Uiterlijk: Een handpan bestaat uit twee omgekeerde schalen met een bolling/holling. Veel mensen zouden het omschrijven als een UFO of twee op elkaar gestapelde wokpannen. Doorgaans heeft het een diameter van ongeveer 20-24 inch (50-60 cm) en is het 6-10 inch (15-25 cm) hoog. Vanaf 2024 zullen er ook veel kleinere modellen op de markt verschijnen. Het instrument is meestal gemaakt van roestvrij staal en heeft verschillende noten en convexe zones (dimpels) over het oppervlak.

Klank: Handpannen hebben gemiddeld 8 tot 12 noten (tonen) die zorgvuldig zijn gestemd. De klank is rijk, warm en melodieus, met een langdurig en resonant geluid. De tonen van de handpan kunnen dienen als basis voor melodieën en harmonieën.

Speeltechniek: Handpannen worden met de handen bespeeld door op de verschillende tonen te tikken of ze zachtjes aan te slaan. Ze kunnen worden gespeeld door zowel beginners als ervaren muzikanten en zijn relatief gemakkelijk te leren.

Toepassingen: Handpannen worden vaak gebruikt voor meditatieve en spirituele muziek, maar het instrument wint ook aan populariteit in verschillende muzikale genres, zoals wereldmuziek, folk en hedendaagse muziek. Het veelzijdige karakter maakt het geschikt voor diverse muzikale toepassingen.

De handpan bestaat uit twee stalen schalen die aan elkaar zijn gelijmd. In de beginjaren werd het instrument vervaardigd van genitreerd staal. Dit type staal ondergaat een behandeling met specifieke chemicaliën, waardoor het minder snel roest en stabiel blijft in stemming. In de recentere jaren heeft roestvrij staal (stainless steel) aan populariteit gewonnen, en tegenwoordig worden de meeste handpannen van roestvrij staal gemaakt. Afgezien van de verminderde roestgevoeligheid biedt roestvrij staal een fijnere en aangenamere klank. Het instrument is gemakkelijker te bespelen doordat de klank langer doorgalmt en de handpan meer resoneert. Zelfs kleine, gedetailleerde percussieve aanslagen, zoals met de knokkels of slaps met de vingers, galmen en resoneren meer tijdens het spelen. Genitreerde handpannen worden bij de meeste makers nu vaak alleen nog op bestelling gemaakt. Dit is vooral geschikt voor mensen die graag snel spelen of de voorkeur geven aan minder galm.

De handpan is een relatief nieuw instrument en werd pas in het begin van de 21e eeuw ontwikkeld. De oorsprong van de handpan is te herleiden naar de zogenoemde “Hang,” die in 2000 door het Zwitserse bedrijf PANArt werd geïntroduceerd. De Hang wordt beschouwd als de voorloper van de handpan en was het eerste instrument dat de karakteristieke schaalvorm en klank had. Sindsdien heeft de handpan zich ontwikkeld en zijn er verschillende makers over de hele wereld die unieke handpannen produceren met variaties in ontwerp, klank en materiaal. Hoewel de handpan dus een recente toevoeging is aan de muzikale wereld, heeft het snel aan populariteit gewonnen en wordt het wereldwijd bespeeld in diverse muzikale genres.

De handpan is een akoestisch instrument, wat betekent dat het geluid produceert zonder versterking. Zoals eerder beschreven, bestaat de handpan uit twee stalen schalen die aan elkaar zijn gelijmd en dienen als klankkast. Deze schalen hebben een boven- en onderkant. Op de bovenkant zijn toonvelden ingehamerd die overeenkomen met noten, vergelijkbaar met die op een piano of gitaar. Het essentiële punt is dat een noot op een handpan niet wezenlijk verschilt van een noot op een piano.

Geluid wordt gedefinieerd als trillingen in de lucht met een specifieke snelheid. Deze trillingen worden waargenomen door onze oren, en onze hersenen vertalen de snelheid van de trilling naar de toonhoogte van het geluid, oftewel de noot. Op de handpan heeft elke noot een unieke grootte, waarbij het formaat de snelheid van de trilling na aanslag bepaalt en daarmee de hoogte of laagte van de noot. Vergelijk dit met speakers, waar grote subwoofers lage tonen produceren en kleine speakers verantwoordelijk zijn voor hoge tonen.

Een bijzonder aspect van de handpan is dat de noten ovaal zijn. Dit betekent dat de trilling in de lengte anders is dan in de breedte. Tijdens het stemproces is het cruciaal dat deze frequenties harmonieus samenkomen. Bovendien is elke noot samengesteld uit een basistoon en twee andere tonen, wat het instrument een vol geluid geeft. De deuk in het midden van elk toonveld, ook wel een dimpel genoemd, zorgt voor extra stabiliteit in de noot. Aan de onderkant bevindt zich een gat genaamd de “Gu,” dat verantwoordelijk is voor het produceren van het sub-geluid of lage geluid van de handpan.

De topschaal van een handpan heeft bovenop een noot die we de “Ding” noemen. Deze noot is bijna altijd dezelfde als de “root-key,” oftewel de toonladder noot. Bijvoorbeeld, een D-mineur handpan heeft meestal een D noot als Ding, terwijl een E mineur handpan een E noot als Ding heeft. Rondom de Ding zijn minimaal 7 andere noten geplaatst (met enkele uitzonderingen). De noten lopen kruislings van laag naar hoog, beginnend bij de Ding.

Op een standaard handpan zijn er alleen noten op de bovenschaal geplaatst. Desondanks is het mogelijk om noten op de onderschaal toe te voegen. In onze ervaring hebben we de eerste jaren zonder noten op de onderschaal gespeeld, maar nu willen we niet meer zonder. De toevoeging van lage noten op de onderschaal biedt de mogelijkheid om diepere lagen en akkoorden te creëren. Door hoge noten op de onderschaal te plaatsen, ontstaat er weer ruimte voor meer melodieus spel. Deze combinatie van noten op zowel de boven- als onderschaal verrijkt de muzikale mogelijkheden van de handpan.

De productie van een handpan is een uiterst ingewikkeld en complex proces waarbij ambacht, kennis en geduld samenkomen om een bijzonder product te creëren. Hoewel het niet mogelijk is om diep in te gaan op alle technieken, kunnen we het proces enigszins beschrijven:

 1. Keuze van de toonsoort.
 2. Bepaling van het aantal noten op de boven- en onderschaal.
 3. Tekenen van de noten en hun vorm op de schalen.
 4. Drukken van de dimpels in de noten met een hogedruk pers.
 5. Platmaken van de getekende toonvelden met een hydraulische/hogedruk hamer.
 6. Handmatig stemmen van de noten.
 7. Verharding van het staal en creëren van stabiliteit door de handpan in de oven te plaatsen.
 8. Ontstemming door de tijd in de oven; dit vereist herhaaldelijk opnieuw stemmen (meestal 2 of meer keer).
 9. Lijmen van de schalen op elkaar en een laatste stemronde voor de afronding van het proces.

Handpannen zijn online al beschikbaar vanaf €300, maar de prijs kan snel oplopen tot €1500 of meer, met uitschieters tot €5500. De kernvraag die hier gesteld zou moeten worden is waarom kwalitatieve handpannen zo’n hoog prijskaartje hebben. We hebben zelf eens een handpan van €300 online besteld uit nieuwsgierigheid, maar de ervaring was teleurstellend. De handpan bleek vals te zijn en kon niet gestemd worden, wat het geldverspilling maakte.

Kwalitatieve handpannen beginnen doorgaans bij ongeveer €1299,95, zoals het instapmodel van Handpan Studio Amsterdam. De Boutique Series van Handpan Studio begint bij €1799,95.

Hieronder beschrijven we enkele factoren die bijdragen aan de hoge kosten van kwalitatieve handpannen:

 • Ambachtelijke productie: Handpannen worden met de hand gemaakt door vakbekwame ambachtslieden, waarbij elk detail van het productieproces veel tijd en aandacht vereist.
 • Tijdsintensief afstemmen: Het afstemmen van elke toon op de handpan is een nauwkeurig en tijdrovend proces dat uren tot dagen kan duren.
 • Klein productievolume: Handpannen worden in beperkte hoeveelheden geproduceerd, wat in combinatie met de arbeidsintensiviteit de prijs opdrijft.
 • Klein aantal gespecialiseerde makers: Er zijn slechts enkele getalenteerde handpanmakers wereldwijd, vaak met wachtlijsten en een grote vraag naar hun instrumenten.
 • Geïmporteerde producten: Voor mensen buiten de regio waar handpannen worden gemaakt, komen extra kosten zoals invoerrechten en verzendkosten bij, wat de totale prijs verder verhoogt.

Samengevat draagt de combinatie van ambachtelijk vakmanschap, hoogwaardige materialen, tijdsintensieve productie, unieke ontwerpen en de groeiende vraag naar deze unieke instrumenten bij aan de hoge prijs van een handpan.

Een veel gestelde vraag is: “Hoe kies ik een handpan en waar moet ik op letten?” Ons advies in eerste instantie is: Volg je hart, luister en voel; welke handpan roept welke gevoelens bij je op? Als je hart écht sneller gaat kloppen van een handpan, adviseren we je om dit specifieke instrument bovenaan je keuzelijst te plaatsen! Daarnaast geven we ook specifiek advies over de speelmogelijkheden en stijlmogelijkheden die deze handpan met zich meebrengt.

Er zijn veel verschillende toonladders en toonsoorten, en om dit beter te begrijpen, leggen we het in de volgende sectie zo simpel mogelijk uit:

Muziektheorie in een notendop:

We zijn ervan overtuigd dat je een handpan kiest met je oren en je hart, niet met je hoofd. Desondanks vinden we het belangrijk dat je begrijpt hoe een handpan werkt, vooral met betrekking tot de verschillende toonsoorten en de mogelijkheden die ze met zich meebrengen.

Verschillende Treden en Octaven:

 • Stel je een piano voor met 12 treden omhoog en omlaag, elke trede als een muzikale noot. Een “octaaf” is de afstand tussen twee dezelfde tonen, zoals C3 naar C4.
 • De treden omvatten zowel de witte als de zwarte toetsen op de piano. De zwarte toetsen voegen nuances toe aan de muziek en spelen een belangrijke rol bij het begrijpen van verschillende toonladders.

Pentatonische Toonladder:

 • Bij de “pentatonische toonladder” selecteer je slechts 5 treden uit de 12 binnen één octaaf, wat een heerlijk en dromerig gevoel geeft.

Hexatonische Toonladder:

 • Met de “hexatonische toonladder” gebruik je bijvoorbeeld 6 van de 12 treden binnen één octaaf, wat goed klinkt maar misschien het magische gevoel van de pentatonische toonladder mist.

Diatonische Toonladder:

 • Bij de “diatonische toonladder” gebruik je alle 7 witte toetsen binnen één octaaf, waarmee je complexe en harmonieuze composities kunt maken.

Octaven en Kies je Toonladder:

 • Het concept van octaven is essentieel. Wanneer je een toonladder kiest, kun je deze herhalen in hogere of lagere octaven voor een bredere klank. De keuze van je toonladder hangt af van welke niveaus je wilt ervaren in je muziek.

Voel en Ontdek:

 • Het draait allemaal om het voelen en ontdekken welke niveaus je het meest aanspreken. Luister naar verschillende “trappen” (muziekstukken), probeer verschillende toonladders en vind de combinatie die je het meest aanspreekt.

Nee, muzikale ervaring is niet vereist om handpan te spelen. Handpan is relatief toegankelijk voor beginners en kan door mensen met verschillende niveaus van muzikale ervaring worden bespeeld. Hier zijn enkele redenen waarom handpan geschikt is voor zowel beginners als ervaren muzikanten:

Eenvoudige speeltechniek: De basistechnieken voor het bespelen van de handpan, zoals het aanslaan van de tonen met je handen, zijn vrij eenvoudig te leren. Je hoeft geen complexe vingerzettingen of akkoorden te beheersen.

Directe feedback: Omdat handpannen een melodieus geluid produceren, kun je vrij snel melodieën spelen die aangenaam in het gehoor liggen. Dit kan beginners aanmoedigen en inspireren.

Intuïtief: De handpan nodigt uit tot intuïtief spelen. Je kunt experimenteren met verschillende klanken en improviseren zonder de noodzaak van bladmuziek of diepgaande muzikale theorie.

Online bronnen: Er zijn talloze online bronnen, tutorials en lessen beschikbaar voor mensen die handpan willen leren spelen. Dit maakt zelfstudie en begeleid leren toegankelijk.

Plezier en ontspanning: Veel mensen genieten van handpan spelen als een vorm van ontspanning en expressie. Het gaat niet alleen om prestatie, maar ook om plezier hebben met het instrument.

Hoewel het niet nodig is om muzikale ervaring te hebben, kan enige training en oefening je helpen om je vaardigheden op de handpan te verbeteren. Dit geldt met name als je complexere melodieën en ritmes wilt spelen. Het belangrijkste is dat handpan spelen voor iedereen toegankelijk is en je de vrijheid geeft om je eigen muzikale reis te beginnen, ongeacht je achtergrond.

Er zijn veel verschillende soorten handpantoonsoorten. In principe kan elke combinatie van noten worden geplaatst op de handpan, hoewel sommige combinaties logischer kunnen zijn dan andere. Enkele van de meest populaire toonsoorten zijn: D Kurd, D Ashakiran, D Celtic/Amara, C# Pygmy, F# Pygmy, B Kurd, B Celtic/Amara.

Bij het bouwen van handpannen zijn er enkele beperkingen waar rekening mee moet worden gehouden:

 1. Over het algemeen gaan handpannen niet lager dan E2, aangezien noten onder deze toonhoogte moeilijk te maken zijn en gepaard gaan met hogere kosten en een groter risico op productiefouten. In onze productie hanteren we een ondergrens van A2. Evenzo vermijden we noten hoger dan G5, omdat dit de kwaliteit van de klank negatief beïnvloedt.
 2. Een natuurkundig verschijnsel zorgt ervoor dat handpannen met een diameter van 52 cm een “probleemnoot” hebben, zoals de Bb. Makers vermijden noten zoals Bb4 vanwege de impact op de klankkwaliteit. Bij veranderingen in diameter verschuift de probleemnoot omhoog of omlaag.
 3. Er is een limiet aan het aantal noten dat geplaatst kan worden vanwege de benodigde ruimte tussen de noten om ongewenste activatie te voorkomen. Dissonante activatie kan optreden als de noten niet goed samengaan.

Kortom, deze informatie biedt een goed begrip van de technische aspecten en beperkingen bij het maken van handpannen.

Hoewel het leren bespelen van een handpan is een lonende ervaring, maar het vereist inderdaad geduld en toewijding. Hier zijn enkele stappen om handpan te leren spelen:

 • Verken online bronnen: Er zijn tal van online tutorials, video’s en bronnen beschikbaar om je op weg te helpen. Begin met het begrijpen van de basisprincipes, zoals het vasthouden van de handpan en de verschillende speeltechnieken.
 • Overweeg lessen: Als je serieus bent over het leren van handpan, kan het nuttig zijn om lessen te volgen bij een ervaren instructeur. Zij kunnen je persoonlijke begeleiding en feedback geven om je spel te verbeteren.
 • Oefen regelmatig: Net als bij elk ander muziekinstrument is consistent oefenen cruciaal voor vooruitgang. Neem dagelijks of wekelijks de tijd om te oefenen en te experimenteren met verschillende melodieën en ritmes.
 • Speel mee met muziek: Probeer bekende nummers of backing tracks te gebruiken om met muziek mee te spelen. Dit helpt je om je timing en ritmische vaardigheden te ontwikkelen.
 • Verken verschillende stijlen: Handpan kan worden gebruikt in verschillende muziekstijlen, van meditatieve en ontspannende melodieën tot meer ritmische en opzwepende muziek. Verken verschillende stijlen om te ontdekken wat het beste bij je past.
 • <span “>Wees geduldig: Het kan even duren voordat je comfortabel wordt met het instrument en complexere melodieën kunt spelen. Blijf geduldig en geniet van het leerproces.
 • Neem deel aan de community: Sluit je aan bij handpan-spelersgemeenschappen, zowel online als lokaal. Dit stelt je in staat om ervaringen en tips uit te wisselen en samen te spelen met anderen.

Onthoud dat handpan spelen in de kern draait om plezier, creativiteit en zelfexpressie. Of je nu een beginner bent of al enige ervaring hebt, blijf genieten van het proces en laat je passie voor muziek bloeien.

Handpan spelen kan voor sommige mensen in het begin lastig lijken, maar het is zeker haalbaar met oefening en toewijding. Het hangt ook af van je muzikale achtergrond en vaardigheden. Hier zijn enkele factoren om te overwegen:

 • A. Geen voorkennis vereist: In tegenstelling tot sommige andere muziekinstrumenten hoef je geen muzikale voorkennis te hebben om handpan te spelen. Dit maakt het toegankelijk voor beginners.
 • B. Leercurve: Het leren van de handpan vereist enige oefening om de verschillende speeltechnieken en handposities onder de knie te krijgen. Het vergt geduld om vertrouwd te raken met het instrument en de geluiden die je eruit kunt halen.
 • C. Onafhankelijkheid van de handen: Handpannen hebben meestal verschillende toonvelden, en je zult merken dat je beide handen onafhankelijk moet kunnen gebruiken om akkoorden en melodieën te spelen.
 • D. Muzikaliteit: Het vermogen om een melodie te creëren en ritme te behouden is belangrijk. Hoewel muzikale ervaring nuttig kan zijn, kun je deze vaardigheden ook ontwikkelen tijdens het leren van de handpan.
 • E. Oefening: Net als bij elk ander instrument vereist handpanspel consistent oefenen om je vaardigheden te verbeteren. Het dagelijks oefenen, zelfs als het maar kort is, kan je spel aanzienlijk verbeteren.
 • F. Lessen en tutorials: Er zijn online tutorials, video’s en instructieboeken beschikbaar die je kunnen helpen bij het leren van de handpan. Het volgen van lessen, of het nu online of persoonlijk is, kan de leercurve verkorten.
 • G. Persoonlijke motivatie: Het belangrijkste is je eigen motivatie en passie voor het instrument. Als je gepassioneerd bent om handpan te spelen, ben je waarschijnlijk bereid om de uitdagingen aan te gaan en te blijven oefenen.

Uiteindelijk hangt het van jou af en hoeveel tijd en moeite je bereid bent te investeren. Met geduld en oefening kun je genieten van het spelen van de handpan en unieke, rustgevende melodieën creëren. Het is een zeer lonende ervaring voor degenen die zich eraan wijden.

Enkele veelvoorkomende speeltechnieken op een handpan zijn ‘tappen’, ‘rollen’, ‘hameren’, en ‘flam’-slagen. Elke techniek produceert verschillende tonen en klanken, waardoor je een breed scala aan melodieën kunt creëren.

Hoe verzorg je een handpan?

Om je handpan in goede staat te houden, is het belangrijk om het instrument te verzorgen. Mochten er vlekken zichtbaar zijn dan raden we aan je handpan met olie schoon te maken, hoe lees je in het volgende punt. Stof kan geen schade maar dat is wel een teken dat je vaker spelen moet! Stof de handpan af, speel en geniet! Bewaar het instrument op een droge plaats om roest te voorkomen. Mocht je op een vochtige plek zitten dan raden we je aan de handpan vaker dan normaal in te oliën.

Ja, je kunt buiten spelen, maar vermijd regen en extreme temperaturen. Vooral direct zonlicht is gevaarlijk! Besef dat staal uitzet bij warmere temperaturen. De zomerse zon kan al gauw leiden tot het uitzetten van het staal. De handpan wordt ontzettend heet en ontstemd tegelijkertijd. Als dit toch gebeurt haal het instrument zo snel mogelijk uit de zon en laat het afkoelen. In de meeste gevallen gaat het instrument terug naar originele goed gestemde tuning. In de ergste gevallen (als het instrument bijvoorbeeld de hele dag voor het raam in de zon heeft gelegen) gaat het instrument niet terug naar originele tuning en zal je het instrument moeten laten stemmen door ons of door een andere tuner.

Wees voorzichtig bij het plaatsen van de handpan op harde oppervlakken. Gebruik altijd een zachte ondergrond of een handpanstandaard om deuken en krassen te voorkomen. De steentjes en het zand dat vaak onzichtbaar op de grond licht is een oorzaak van veel voorkomende krassen onder op de handpan rondom de GU. Je zal ook een akelig geluid horen als je de handpan op de grond legt. KGGGG. Dit wil je liever niet!

Waar moet je op letten bij het kopen van een handpan?

Kies altijd voor Handpan Studio!…. Geintje 😉

Maar hier zijn wel een aantal serieuze stappen om je te helpen bij het vinden van de handpan die perfect bij jou past:

 1. Luister en Ervaar: Begin met het luisteren naar verschillende handpans en ervaar hoe ze klinken. Dit kan online via video’s of nog beter, in persoon bij een handpan speler of maker. Laat je inspireren door de verschillende klanken en melodieën.
 2. Speelbaarheid: Probeer verschillende handpans zelf te bespelen. Let op de speelbaarheid, hoe de noten reageren op jouw aanraking en of het comfortabel aanvoelt tijdens het spelen. Ontdek welke handpan het beste past bij jouw speelstijl.
 3. Toonsoort en Klank: Overweeg de toonsoort die aansluit bij jouw muzikale voorkeur. Elke toonsoort brengt een unieke emotie over. Kies een handpan met een klank die resoneert met de sfeer die je wilt creëren.
 4. Kwaliteit van de Bouw: Bestudeer de bouwkwaliteit van de handpan. Let op materialen, afwerking en vakmanschap. Een goed gemaakte handpan heeft invloed op zowel duurzaamheid als klankkwaliteit.
 5. Prijs en Budget: Bepaal je budget en zoek binnen dat bereik. Handprijzen variëren, dus wees realistisch over wat je bereid bent te investeren. Soms is het de moeite waard om iets meer uit te geven voor een betere kwaliteit.
 6. Advies van Experts: Raadpleeg handpan experts, makers of ervaren spelers voor advies. Ze kunnen waardevolle inzichten delen en je begeleiden naar opties die passen bij jouw behoeften.
 7. Persoonlijke Connectie: Laat je niet alleen leiden door specificaties. Ga af op je persoonlijke connectie met de handpan. Als een bepaalde handpan je raakt en inspireert, is dat vaak een teken dat het de juiste keuze is.
 8. Garantie en Ondersteuning: Controleer of de handpan wordt geleverd met garantie en welke ondersteuning de maker biedt. Een goede garantie en klantenservice zijn belangrijk voor de lange termijn.

Extra Tip: Indien mogelijk raden we aan om persoonlijk naar een handpan te komen luisteren en kiezen. Mocht dat niet haalbaar zijn, koop dan altijd bij een gerenommeerde winkel of bij de bouwer zelf. Dit heeft verschillende voordelen. Je kunt altijd terug voor het herstemmen, de bouwer weet hoe de handpan is gebouwd en kan deze daardoor optimaal stemmen.

Handpan prijzen variëren sterk, maar verwacht te betalen tussen $1000 en $3000 voor een kwaliteitsinstrument. Pas op voor te goedkope handpannen, omdat deze mogelijk van lage kwaliteit zijn.

Het kopen van een tweedehands handpan kan een overweging zijn, maar er zijn wat belangrijke punten om in gedachten te houden:

 1. Gerenommeerd Merk Belangrijk: Bij tweedehands is het slim om te gaan voor een bekend merk. Merkloze, onbekende of goedkope handpans uit niet nader te noemen plaatsen (vooral die op Marktplaats verschijnen), kunnen van onbekende kwaliteit zijn.
 2. Kwaliteit en Bouwwijze: Veel onbekende en goedkope handpans worden soms op een onconventionele manier gebouwd, wat het voor ervaren bouwers lastig maakt om ze fatsoenlijk te stemmen. De bouwwijze heeft invloed op de geluidskwaliteit.
 3. Risico van Onstembaarheid en Stemkosten: Goedkoop kan soms duurkoop zijn. Goedkope handpans kunnen lastig te stemmen zijn, en veel makers zijn terughoudend om deze te stemmen vanwege de moeilijkheidsgraad. Als ze het al doen, kan het behoorlijk duurder uitvallen.
 4. Investeer Verstandig: Hoewel de lage prijs verleidelijk kan zijn, is het slimmer om te investeren in een kwaliteitsinstrument, zelfs als het nieuw is. Dit bespaart uiteindelijk gedoe en extra kosten.

Kortom, zorgvuldig onderzoek is nodig, vooral bij tweedehands aankopen, om ervoor te zorgen dat de handpan aan de verwachtingen voldoet.

Meer vragen? Stuur gerust een berichtje via het contact formulier!

Winkelwagen